dilluns, 9 de desembre del 2013

Homenatge a Nelson Mandela


Avui els nens i nenes de 4rt han fet un treball de recerca de la vida de Nelson  Mandela



   
NELSON MANDELA ( Nelson Rolihlahla Mandela )

Sud-àfrica, 1918 , és un polític retirat sud-africà i fou el primer president del seu país escollit per sufragi universal. El 1993 fou premiat amb el Premi Nobel de la Pau.
Mandela fou educat amb sentit de la responsibilitat i direcció. Tot i així, renuncià al seu dret hereditari de ser cap d'una tribu, i va llicenciar-se en dret l'any 1942 i entrà a treballar en un despatx d'advocats.
El 1944 va entrar a formar part del Congrés Nacional Africà ANC, un moviment de lluita contra l'opressió i abús que patien els negres de Sud-àfrica. Mandela fou un dels líders, amb una ideologia orientada al socialisme africà: nacionalista, antiracista i antiimperialista.
El 1948 a Sud-àfrica, s’institucionalitzà la segregació racial creant el règim de l'apartheid. Inspirat en Mohandas Gandhi, l'ANC propugnà mètodes de lluita no violenta, organitzà campanyes de desobediència civil contra les lleis segregacionistes. Va estar tancat a la presó Mandela durant més de 40 anys, des d’on continuà la seva lluita contra l'apartheid i l'opressió a tot el món, continuant ajudant a la seva gent i realitzant classes d'educació política als presos interns. En plena reclusió fou guardonat amb diversos premis internacionals.
El 1990 van concedir la llibertat a Mandela. En sortir de la presó no cridà la venjança sinó a la reconciliació i la pau, treballant units per posar fi al govern racista del país i aconseguir la igualtat de la població sud-africana.
El 1993 va acordar amb el Govern de Sud-àfrica, la formació d'un govern de transició i la celebració, l'any següent, d'eleccions presidencials. Per aquest motiu, aquell mateix any va ser guardonat, al costat de Frederik de Klerk, amb el Premi Nobel de la Pau pel seu treball pel fí pacífic del règim de l'apartheid, i per a posar els fonaments per a una nova democràtica Sud-àfrica.
El 1994 Nelson Mandela va ser escollit president de Sud-àfrica en les primeres eleccions democràtiques i multiracials del país, càrrec que desenvolupà fins el 1999.
Mandela s'ha casat tres vegades al llarg de la seva vida, ha tingut un total de sis fills. És un apassionat de la música clàssica



 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada